Je bekijkt nu Beginnersfouten die je kunt maken bij kalligrafie

Beginnersfouten die je kunt maken bij kalligrafie

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blogs

kalligrafie goud op zwart boekenleggers

Bij kalligrafie zijn er verschillende (beginnners) fouten die je kunt maken. Hieronder geef ik hiervan een aantal voorbeelden, ik hoop dat je er iets aan hebt:

Enkele voorbeelden:

1) Een slechte penhouding: wanneer je je pen niet goed vast houdt, kan dat leiden tot onstabiele lijnen, ongelijkmatige druk en dus onnauwkeurige vormen. Het is belangrijk om een goede penhouding te ontwikkelen om controle te krijgen over je bewegingen.

2) Onregelmatige lijnen: als je hand niet stabiel genoeg is tijdens het schrijven, kunnen je lijnen er schokkerig of onregelmatig uitzien. Het is belangrijk om heeeeel veel te oefenen, zodat jouw hand beter in staat is om vloeiende, gelijkmatige lijnen te creëren.

3) Onjuiste druk: bij kalligrafie is het belangrijk dat je de juiste druk uitoefent op de pen om variatie in lijndikte te creëren. Bij alle ‘upstrokes’ (lijnen naar boven) oefen je weinig druk uit. Bij al je ‘downstrokes’ (lijnen naar beneden) veel meer. Wanneer je hier weer te veel druk uitoefent, kunnen je lijnen veel te dik en ongelijk zijn. Als je te weinig druk uitoefent, kunnen je lijnen weer te dun en zwak zijn.

4) Verkeerde dikte van je inkt: De consistentie van de inkt is super belangrijk bij kalligrafie. Als de inkt te dun is, kan deze uitlopen en de lijnen vervagen. Als de inkt te dik is, kan het moeilijk zijn om soepel te schrijven. Experimenteer met verschillende inktsoorten en leer de juiste consistentie te bereiken. Enkele voorbeelden zijn: Sumi inkt, walnoot inkt, en denk bijvoorbeeld ook aan tubetjes gouache, deze verf meng je met wat water zodat je de juiste dikte krijgt. Super leuk, want hierdoor kun je zelf inkt maken in alle mogelijke kleuren. Zie hier: https://www.royaltalens.com/nl/producten/gouache/

5) Slechte compositie: Het plaatsen van de tekst op een pagina is natuurlijk ook heel erg belangrijk onderdeel van kalligrafie. Als je de tekst niet goed centreert, uitlijnt of verdeelt, kan dit de algehele uitstraling van jouw werk negatief beïnvloeden. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de compositie en de juiste verhoudingen te gebruiken. Schets bijvoorbeeld jouw werk eerst met potlood voordat je start met de pen en inkt.

6) Als laatste en misschien ook wel de belangrijkste: Onvoldoende oefening. Kalligrafie is een vaardigheid die heel veel tijd en oefening vergt. Als je niet regelmatig oefent, is het moeilijk om snel beter te worden. Probeer elke dag minstens een kwartier toe oefenen. Neem ook de tijd om te experimenteren met verschillende technieken en materialen om je kalligrafievaardigheden te verbeteren.

Vergeet niet: het is logisch dat je, zeker in het begin, fouten zult maken. Zie ze als leermomenten en blijf oefenen om je kalligrafievaardigheden te verbeteren.

Bekijk hier ook mijn andere blog over waarom kalligrafie als merkactivatie een goed idee is: https://letterjunkie.com/merkactivatie-via-kalligrafie-of-gravures-op-event/

Geef een reactie